.

Na  samom početku prilažemo direktan link pčelarima koji žele znanstvene dokaze a vezano uz EM tehnologiju i njenu primjenu u pčelarstvu.

Taj rad već je prezentiran u većini Europskih zemalja a obišao je i mnoge zemlje svijeta. 

Uz ovaj, prvi znanstveni rad na svijetu koji je objavila sa svojim timom iz Zagreba i Ljubljane.


Zaokružuje se priča o utjecaju EM tehnolije i s pčelama. Čak su i Njemci,koji imaju slične proizvode za pčele, uvrstili EM PROBIOTIK u svoju ponudu.  

Pčelari iz Hrvatske počeli su primijenjivati EM-tehnologiju u liječenju i profilaksi kod pčela. Zaključili su da se primijena EM-tehnologije sprečava pojavu bolesti pčela kao što su: nozemoza, američka kuga ( trulež) kao i kameno leglo.

Nemački stručnjaci se takođe uspešno bore s grinjom Varroa uz pomoć specijalno pripremljenih tabletica, koje se sastoje od EM-keramičkog praška i oksalne kiseline .

Nemački pčelari su upotrebljavali EM-pripravak kao profilaktičko sredstvo za jačanje zdravlja pčela I cijele zajednice. U tu svrhu su u sirup za pčele dodavali tkući EM priravak. Utvrđeno je da takva profilaksa povoljno deluje na pčelinje matice.One su ranije i u većoj količini počele polagati jajašca. Na taj način je povećan i broj mladih pčela .

U Ukrajini su prva ozbiljna istraživanja o primeni EM-tehnologije u pčelarstvu počela krajem 2004 godine i početkom 2005 godine.Naučnim eksperimentima počeli su se baviti stručnjaci državne zoo-veterinarske akademije. EM-preparat su primijenjivali protiv grinje Varroa, američke i evropske truleži, nozematoze, kao i u svrhu stimuliranja pčelinje matice na povećano polaganja jajašca i povećanje proizvodnje meda.

Istraživači su rastvorom EM-preparata prskali košnice iz vana I iz unutra, a osim toga su kod jesenjeg i proljetnog prihranjivanja pčela šećernim dodavali EM-preparat u sirup. Dodavali su EM-preparat i u vodu za pčele. U borbi protiv grinje Varroa tretirali su košnice EM-tekućim pripravkom.

Poslije prezimljavanja, tj kod proljetne revizija j pokazalo se sledeće:

  • Oboljevanje od nozematoze i truleži nije bilo zabilježeno u toku trajanja eksperimenta.
  • Kod tretiranih košnica zabilježen je raniji i intenzivniji let pčela, što je pozitivan efekat I direktno utječe na intezitet prikupljanja meda i njegovu količinu.
  • zajednice gde je primenjen EM-preparat, bile su primijetno boljeg stanja nego druge kontrolne košnice.

Proljetno prihranjivanje šećernim sirupom sa dodatkom EM-preparata, stimuliralo je maticu na polaganje jajašaca.

Tehnike pčelarenja su raznolike a usko su povezane s podnebljem i vrsto pčela, educiranosti pčelara te klimatskim i krajobraznim uvjetima. 

Posljednji post na našem blogu

Pročitajte što je novo ovaj tjedan

efektivni mikroorganizmi