Prirodno

.

Na  samom početku prilažemo direktan link pčelarima koji žele znanstvene dokaze vezane uz EM® i njenu primjenu u pčelarstvu.

Taj rad već je prezentiran u većini Europskih zemalja, obišao je i mnoge zemlje svijeta. 

Uz ovaj, prvi znanstveni rad na svijetu prof.dr.sc.Ivana Tlak Gajger objavila je sa svojim timom iz Zagreba i Ljubljane nastavlja proučavati učinke efektivnih mikroorrganizama iz originalnog pripravka prof.dr.Teruo Hige, na zdravlje pčela.

Ukratko o primjeni

EM PROBIOTIK® je moguće primijeniti na više načina:

• Prskanjem. Umjesto upotrebe dimilice za umirivanje, pčele možete poprskati rastvorom EM PROBIOTIKA® i vode svaki put kada radite u pčelinjaku. 

Na ovaj način postižete dva cilja • smirujete svoje pčele na prirodan način, bez nuspojava • i obogaćujete košnice korisnim mikroorganizmima. 

Rastvor bi trebao biti od 20% EM PROBIOTIKA® i 80% (deklorirane) vode. Možete slobodno koristiti i veći postotak EM-a, jer to ima smisla posebno u slučaju kada se pojavi neka bolest. Isprskajte cijelu košnicu iznutra kao i leto; slobodno prskajte po pčelama. 

Otvoreno leglo, prskajte na udaljenosti od 30 cm i većoj (da se ne bi poremetila temperatura), finim mlazom u vidu pare.

Preporučamo da se cijeli pčelinjak isprska ovim rastvorom najmanje dva puta godišnje – na početku i na kraju sezone iz razloga dezinfekcije. 

• U vodi za piće. Bez obzira na to koji tip pojilice koristite, možete dodati EM PROBIOTIKA za pčele® u vodu tokom cijele sezone.

Na ovaj način osiguravate dobru kvalitet vode za svoje pčele.

• U šećerni sirup dodajte 2,5% EM PROBIOTIKA ZA PČELE® . Time pH vrijednost sirupa postaje vrlo slična pH vrijednosti meda. To je istovremeno stimulativno i ukusno za pčele. U slučaju bolesti povećajte rastvor na 5%.
Više od 5% EM® rastvora moglo bi promijeniti ukus sirupa, i pčele bi ga zbog toga mogle prestati uzimati. 

EM® će pomoći pčelama da probave šećerni sirup s manjom potrošnjom energije, a manje će koristiti i svoje (pčelinje) enzime. Takođe, EM® će smanjiti oksidacioni stres koji nastaje kao posledica uzimanja hrane sa visokim sadržajem šećera.

EM se može koristiti u običnom i invertnom šećernom sirupu. • • Dodajte 2,5% EM PROBIOTIKA ZA PČELE® u šećerne pogače. To će poboljšati njihov kvalitet, ali i zdravlje pčela.

Za pripremu šećernog sirupa i pogače, potrebno je držati temperaturu ispod 38°C (najbolje oko 30°C) kada se dodaje EM PROBIOTIK® . Više temperature mogu značajno smanjiti efikasnost EM-a (efektivnih mikroorganizama) jer se nesmije zaboraviti da se radi o živim mikroorganizmima.

• Sirupi i pogače sa EM PROBIOTIKOM® su stabilniji i mogu trajati duže nego bez EM-a. 

• Higijena tokom rada s košnicama je vrlo važna. Koristite rastvor od 20% EM PROBIOTIKA® sa vodom za namakanje ili prskanje alata/opreme nakon završetka rada. To će značajno umanjiti mogućnost kontaktnih prenosa loših mikroba.

KOLIKO KORISTITI

• EM PROBIOTIK® je potpuno bezbijedan za pčele zbog svog sastava i prirodnih organskih jedinjenja. 

• ne sadrži GMO (genetski modifikovane organizme), a osim za pčele, potpuno je siguran za ljude, životinje i biljke.

• u skladu je s propisima Evropske Komisije za proizvode koji se mogu koristiti u organskoj poljoprivredi. 

• različite koncentracije EM-a od 1% do 100% nisu pokazale nikakve nuspojave po zdravlje pčela pa se može sigurno koristiti u bilo kom rastvoru sa vodom. 

• iz ekonomskih razloga, predložene koncentracije za praktičnu upotrebu. 

•preporučamo i stvaranje rastvora 24 sata ranije kako bi se efektivnimikroorganizmi započeli razmnožavati unutar rastvora    

Pčelari iz Hrvatske počeli su primijenjivati EM® u liječenju i profilaksi kod pčela. Zaključili su da:

• EM PROBIOTIK ZA PČELE® ima veoma dobar učinak na količinu i kvalitet meda i drugih pčelinjih proizvoda

• društva su aktivnija, sakupljaju više nektara i peludi a povećava se i učinak matica. 

• sprečava se razvoj bolesti, kao što su bolesti crijeva i unutrašnjih organa Nozemoza (N. apis i N. ceranae).

• štiti sluzokožu crijeva pčela, obogaćuje ih korisnom mikroflorom, a time pospješuje proizvodnju antibakterijskih tijela protiv uzročnika crijevnih bolesti. Ako se zajednice razbole Nozemozom, sprječava crijevne poremećaje kod pčela i njeno dalje širenje

• smanjuje se pojava Varoze, zato što je njegova pH vrijednost oko 3,5. U takvim uslovima Varroa destructor teže opstaje. Proizvod ne ubija Varrou, ne uništava je, ali čini hranljive sastojke nedostupnim, a pčelama daje dodatnu imunološku snagu da se izbore sa ovim opakim parazitom. 

• redovnim korišćenjem EM®.a prevenira se pojava američke i evropske kuge kao i bolest kamenog legla

• smanjuje se pojava voskovog moljca tako što onemogućava da se u vosku pojavi gljivica koja privlači moljce. 

• stabilizira zajednicu koja je oslabila tokom zime

• poboljšava opšte stanje pčela i preživljavanje; 

• pčele su otpornije na bolesti i štetne učinke pesticida

Primjenom EM PROBIOTIKA za pčele® smanjuje se potreba za korišćenjem farmakoloških sredstava, a nakon primjene istih pomaže pčelama da obnove svoje prirodno stanje.


Nemački stručnjaci se takođe uspešno bore s grinjom Varroa uz pomoć specijalno pripremljenih tabletica, koje se sastoje od EM keramičkog praška® i oksalne kiseline .

Nemački pčelari su upotrebljavali EM® pripravak kao profilaktičko sredstvo za jačanje zdravlja pčela I cijele zajednice. U tu svrhu su u sirup za pčele dodavali tekući EM® priravak. Utvrđeno je da takva profilaksa povoljno deluje na pčelinje matice.One su ranije i u većoj količini počele polagati jajašca. Na taj način je povećan i broj mladih pčela .

U Ukrajini su prva ozbiljna istraživanja o primeni EM tehnology® u pčelarstvu počela krajem 2004 godine i početkom 2005 godine.Naučnim eksperimentima počeli su se baviti stručnjaci državne zoo-veterinarske akademije. EM® preparat su primijenjivali protiv grinje Varroa, američke i evropske truleži, nozematoze, kao i u svrhu stimuliranja pčelinje matice na povećano polaganja jajašca i povećanje proizvodnje meda.

Istraživači su rastvorom EM® preparata prskali košnice iz vana I iz unutra, a osim toga su kod jesenjeg i proljetnog prihranjivanja pčela šećernim dodavali EM-preparat u sirup. Dodavali su EM® preparat i u vodu za pčele. U borbi protiv grinje Varroa tretirali su košnice EM® tekućim pripravkom.

Poslije prezimljavanja, tj kod proljetne revizija j pokazalo se sledeće:

  • Oboljevanje od nozematoze i truleži nije bilo zabilježeno u toku trajanja eksperimenta.
  • Kod tretiranih košnica zabilježen je raniji i intenzivniji let pčela, što je pozitivan efekat I direktno utječe na intezitet prikupljanja meda i njegovu količinu.
  • zajednice gde je primenjen EM® preparat, bile su primijetno boljeg stanja nego druge kontrolne košnice.

Proljetno prihranjivanje šećernim sirupom sa dodatkom EM® preparata, stimuliralo je maticu na polaganje jajašaca.

Tehnike pčelarenja su raznolike a usko su povezane s podnebljem i vrsto pčela, educiranosti pčelara te klimatskim i krajobraznim uvjetima. 

Posljednji post na našem blogu

Pročitajte što je novo ovaj tjedan

Efektivni mikroorganizmi. Tekući probiotik i metabolati.