Prirodno

EM® i slični pripravci na tržištu (naziva - Probiotici)

2021-01-10

Jeste li znali da se učinak dobrih bakterija na ljudski organizam spominje još u Bibliji... 

Svi znamo da kad nam liječnik prepiše antibiotike, dobijemo preporuku za korištenje probiotika radi obnove crijevne flore i želuca. Svakodnevno smo izloženi propagandnim porukama u medijima o povoljnom učinku probiotika na zdravlje, a nismo ni svjesni koliko smo malo o tome informirani. 

Ako zanemarimo činjenicu da se dobar učinak spominje još u Bibliji,  početkom 20. stoljeća ruski znanstvenik Metchnikoff  u svojoj poznatoj teoriji "intestinalne autointoksikacije" opisuje dobro zdravlje i dugovječnost bugarskih seljaka, i pridaje zasluga za to  ("Bugarskom bacillusu" ) mliječnim bakterijama koje su seljaci redovito konzumirali  kroz fermentirane mliječne proizvode. 

Metchnikoff   je zaključio da se jedenjem i probavom ljudski organizam kontinuirano I postupno truje, zbog čega tijelo oslabljuje i stari. Isto tako navodi da se to propadanje organizma može smanjiti redovitom konzumacijom proizvoda kao što je jogurt. Dok sve ovo proučavam, pitam se zašto se do sada, taj prirodni učinak nečega na organizam, nije više istraživao i zašto nije više uključen u liječenje svih nas. 


Vremena  su strogih formi i propisa...

Danas, Svjetske zdravstvene organizacije definira  probiotike kao žive mikroorganizme (tzv. "dobre" bakterije i svrstala u takozvane žive probiotične lijekove. 

Svjetska zdravstvena organizacija propisuje da se u uputama za korištenje mora naglasiti preporučena količina svakog lijeka, tako da iako nije ništa dokazano u toku mnogih znanstvenih istraživanja, niti jedan loš utjecaj probiotične bakterije na ljudski organizam po propisima Svjetske zdravstvene organizacije, na svakom probiotiku mora biti definirana količina i tvrdnja da u adekvatnim dozama probiotici imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina (u preporučenim količinama)

i tako danas probiotike konzumiramo kroz tablete u dozama i preporučenim količinama što god to znači.  

Iz gore navedenog se da zaključiti što su zvanično probiotici, kako se definiraju i tko ih definira 

a sada ću sažeti i istaknuti razlike između klasičnih Probiotika i  EM Tehnologije® u cjelini , tj mikroorganizama dr.Hige a koje je objedinio pod zajedničkim nazivom EM® istaknuti razliku između Probiotika koje je definirala Svjetska zdravstvena organizacija i EM®a.

- osnovna informacijska razlika je u tome što je Probiotik naziv pod kojim su klasificirani dobri mikroorganizmi  pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije a za čije priznanje i klasifikaciju je potrebno proći zdravstveno odobrenje i znanstvena istraživanja pod okriljem te iste Svjetske zdravstvene organizacije tj. EM®  mikroorganizmi nisu svrstani unutar te organizacije kao lijek jer dr.Higa nije htio dodatno ulagati novac u nešto što su znanstvenici već dokazali iz osobnih stavova, već taj novac ulaže u daljnja istraživanja. S toga se Probiotik kao prepoznatljiv naziv ne može zakonski koristit kao oznaka proizvoda na pakovanjima EM®a niti u marketinške svrhe. 

- to je stav Svjetske zdravstvene organizacije ali ne i stav tržišta jer jako često se dešava da se produkti EM Tehnologije® poistovjećuju s klasičnim Probioticima i prikazuju kao "isti" a daleko su od teze "isti" 

- u suštini razlika ne postoji jer svi znamo da živi organizmi iz prirode jesu i ostaju živi mikroorganizmi iz prirode


EM®  na tržištu poistovjećuju s klasičnim Probiotikom  i  prikazuju ih kao "isti"  a  daleko su od teze "isti" . Nije isto.

 - u suštini razlika ne postoji jer svi znamo da živi organizmi iz prirode jesu i ostaju živi mikroorganizmi iz prirode

Da se vratimo na ono što poznajemo. Pod nazivom Prebiotici nalaze se neprobavljivi sastojci hrane (uglavnom oligosaharidi) koji imaju povoljan učinak na domaćina stimulirajući rast i aktivnost dobrih bakterija unutar organizma, te dolazi do sinergije  fantastičnog učinka - često potpunog oporavka organizma, sustava.  

Ono što je najveća razlika na tržištu, razlike između ponuđenih probiotika su vrsta i količine mokroorganizama unutar probiotika. Unutar priznatih Probiotika naj češće se nalazi jedan do 7 vrsta soja. 

Tu se krije ono NAJ VAŽNIJE.

Razlika između prisutnih Probiotika na tržištu (priznatih od strane Svjetske zdravstvene organizacije - SZO) i mikroorganizama nastalih unutar EM Tehnologije® (ne koristimo naziv probiotik jer otkrića ne prolaze dodatna istraživanja unutar SZO)  je revolucionarna na polju znanosti o mikroorganizmima.  Dr.Higa i njegov tim su uspjeli nakon puno godina znanstvenog rada i proučavanja (1982 g.)  teme obnovljivosti poljoprivrednog zemljišta, došli su do revolucionarnog otkrića tj uzgojili su novi soj mikroorganizama unutar kojeg uzajamno egzistira čak 80 vrsta mikroorganizama, međusobno se potpomažu a rezultati su zapanjujuće veliki i zapanjujuće utjecajni na cijeli EKO sustavu Planete. 

   jedini način da napredujemo na ovome svijetu jest taj da se neprestano borimo sa svojom prirodnom sklonošću da budemo potpuno neodgovorni. Ponekad se pitam nismo li TO dobili od vraga, kad je Eva poslušala zmiju i pojela jabuku, tu antipatija prema odgovornosti. U njoj je korijen većine zla. - Dean Koontz

Efektivni mikroorganizmi. Tekući probiotik i metabolati.